Απολογιστικό δελτίο τύπου 5ου Πανελλήνιου συνεδρίου HAPCO - 10/03/2009

   

Απολογιστικό δελτίο τύπου 5ου Πανελλήνιου συνεδρίου HAPCO


Με ιδιαίτερη επιτυχία και αισιόδοξα μηνύματα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου & Workshops του HAPCO, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Grand Hotel Palace) στις 6-7 Μαρτίου 2009, με θέμα «Στρατηγικές Περιφερειακής Ανάπτυξης του Συνεδριακού Τουρισμού σε Περίοδο Ύφεσης», φέροντας τις αιγίδες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
 
Αξιοσημείωτες ήταν πολλές από τις στοχευμένες παρουσιάσεις των ομιλητών από Ελλάδα και Βαλκάνια, όσο και οι ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις των συνέδρων, που έδωσαν προστιθέμενη αξία στις εργασίες του Συνεδρίου και συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ επαγγελματιών της αγοράς, ακαδημαϊκών και πολιτικών.
 
Σύμφωνα με την πλειοψηφία των συνέδρων, η αγορά του συνεδριακού τουρισμού αντιλαμβάνεται την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις της. Λύση – κλειδί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης αποτελούν οι συνεργασίες και ειδικότερα αυτές σε διαβαλκανικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του HAPCO, όπου μεταξύ των ομιλητών ήταν και η Γενική Διευθύντρια του Istanbul Convention & Visitors Bureau κα Handan Boyce, ο Πρόεδρος του Serbia Convention Bureau κ. Milos Milovanovic και η Αντιπρόεδρος της Bulgarian Association of Travel Agents (BATA) κα Nelly Sandalska, κατέστη εμφανές πως οι προοπτικές διαβαλκανικής συνεργασίας στο συνεδριακό τουρισμό είναι σημαντικές. Το πρώτο βήμα για τη θεμελίωση αυτής της συνεργασίας αποτελεί πλέον πραγματικότητα, ενώ στόχος του HAPCO είναι στο μέλλον να ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες, με την ουσιαστική συμβολή Πολιτείας και φορέων.
 
Η Θεσσαλονίκη, φιλοξενώντας το Συνέδριο του HAPCO, απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι δικαίως κατέχει τον τίτλο του κορυφαίου περιφερειακού συνεδριακού προορισμού, ενώ τα συμπεράσματα των δύο εμπειρικών ερευνών που διεξήχθησαν για λογαριασμό του HAPCO από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Minoan International College με θέμα «Η Β. Ελλάδα ως Περιφερειακός Συνεδριακός Προορισμός: Προβλήματα και Ευκαιρίες» και από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με θέμα «Υποδομές και Ανθρώπινο Δυναμικό της Β. Ελλάδας στο Συνεδριακό Τουρισμό», μπορούν, εφόσον αξιοποιηθούν καταλλήλως, να απογειώσουν τη δυναμική της πόλης.
 
Σημειώνεται πως δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού σκοπεύει ο HAPCO να προτείνει μέσω ενημερωτικών ημερίδων και workshops και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τη Ρόδο, τη Κρήτη, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, κτλ., έχοντας ως απώτερο σκοπό, κατόπιν συνεργασιών με ξενοδόχους και πράκτορες, την ανάδειξη των συνεδριακών τους δυνατοτήτων.
 
Συνεχίζοντας το θεσμό των Βραβεύσεων κατά το Επίσημο Δείπνο των Πανελλήνιων Συνεδρίων του, το Δ.Σ. του HAPCO τίμησε φέτος τέσσερις εξέχουσες προσωπικότητες για την προσφορά τους στο συνεδριακό τουρισμό. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. HAPCO κ. Ντίνος Αστράς απένειμε τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο του Minoan International College κ. Νίκο Σκουλά, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος στον πρόεδρο της Helexpo Α.Ε. και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλη Θωμόπουλο, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 5ου Συνεδρίου και μέλος του Δ.Σ. HAPCO κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης στον πρόεδρο του Ομίλου «Ν. Δασκαλαντωνάκης – Grecotel» κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη (εκ μέρους του οποίου το βραβείο παρέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Στέλιος Κουτσιβίτης) και τέλος ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. HAPCO, κ. Παναγιώτης Ποδηματάς και ο Επίτιμος Πρόεδρος του HAPCO, κ. Δημήτρης Μάντζιος απένειμαν από κοινού τιμητική διάκριση στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΟΑΑ, κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα.

              

                            Βράβευση κ. Θωμόπουλου                         Βράβευση κ. Αρκουμανέα

              

                          Βράβευση κ. Δασκαλαντωνάκη                         Βράβευση κ. Σκουλά

Το Επίσημο Δείπνο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου HAPCO, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009 στο Polis Conference Centre, τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, κ. Γεράσιμος Φωκάς, ο πρώην πρόεδρος του Thessaloniki Convention & Visitors Bureau κ. Βασίλειος Μπρόβας, ο Διευθυντής του ACB, κ. Γιώργος Αγγελής κ.ά.
 
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε επίσης και η Αποχαιρετιστήρια Δεξίωση – Party, που διοργανώθηκε από τον HAPCO το Σάββατο 7 Μαρτίου 2009 στο Classical Makedonia Palace, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τη μαγευτική θέα που προσφέρει στο Θερμαϊκό Κόλπο.
 
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, Τηλεόραση και Ραδιόφωνο), εκπρόσωποι των οποίων κάλυψαν δημοσιογραφικά το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο, μεταφέροντας άμεσα την εικόνα και τα μηνύματα του Συνεδρίου σε όσους δεν μπόρεσαν να παραστούν.
 
Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο του HAPCO, το Επίσημο Δείπνο του, όπως επίσης και η Αποχαιρετιστήρια Δεξίωση – Party του δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την πολύτιμη συμβολή και την ουσιαστική βοήθεια των χορηγών, υποστηρικτών και των χορηγών επικοινωνίας, οι οποίοι ήταν αρωγοί του HAPCO από τη πρώτη στιγμή των προετοιμασιών του Συνεδρίου.
 
Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για την παροχής της αιγίδας τους. Θερμά ευχαριστούμε επίσης το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης – Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ως Εθνικό Χορηγό, την Περιφέρεια Αττικής ως Επίσημο Χορηγό, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού ως Χορηγό για ακόμη μια χρονιά, την Aegean Airlines ως Επίσημο Χορηγό Αερομεταφοράς, τα Classical Hotels ως Επίσημο Χορηγό της Αποχαιρετιστήριας Δεξίωσης – Party, αλλά και την Ημερησία ως Επίσημο Χορηγό Επικοινωνίας.
 
Δίχως το Μέγα Υποστηρικτή του Συνεδρίου το Grand Hotel Palace, αλλά και τους Υποστηρικτές του Συνεδρίου, δηλαδή τις εταιρίες Artion Conferences & Events, Chorus Call, Interform Group, libropage, Magic Happens, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, P.C. Podimatas S.A., Polis Conference Centre, Top Advertising, τα λεωφορεία του Θερμαϊκού, αλλά και τα ξενοδοχεία Hyatt Regency Thessaloniki, Electra Palace, Mediterranean Palace, Les Lazaristes, Anatolia η διοργάνωση, τόσο του Συνεδρίου, όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων του, θα ήταν πολύ δύσκολη για τον HAPCO.
 
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους τους Χορηγούς Επικοινωνίας (εφημερίδες, περιοδικά, εκδοτικοί οίκοι) για την πολύτιμη στήριξη τους στις δράσεις προβολής και marketing του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου HAPCO. Με αλφαβητική σειρά, οι φετινοί Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν το περιοδικό Adbusiness, το newsletter Business Today, τα περιοδικά Just Conference, Convention & Event, European Business Review, Επιστημονικό Μάρκετινγκ, Exhibit & Event, GTP, ο εκδοτικός οίκος Hellenic Sun Editions, o συνεδριακός οδηγός MEETINGREECE, τα περιοδικά Presscode, The Tourism Report, Synedrio & Event, tourism & Property, Τουριστική Αγορά, τις ηλεκτρονικές εφημερίδες Travel Daily News Greece & Cyprus και Travel Daily News International, το περιοδικό Travel Times, τον οδηγό Who is Who, την ηλεκτρονική εφημερίδα Xenios, όπως επίσης και το περιοδικό Χρήμα & Τουρισμός.