Χαιρετισμός του Προέδρου Δ.Σ. του HAPCO σε εκδήλωση της ΕΤΟΑΑ - 30/09/2008

   

Χαιρετισμός του Προέδρου Δ.Σ. του HAPCO σε εκδήλωση της ΕΤΟΑΑΣτην ανάγκη αποτελεσματικής ενίσχυσης του τουρισμού της Αθήνας μέσα από εξειδικευμένες και ευέλικτες δομές  και την σημασία του ρόλου της πρωτεύουσας για την ευρύτερη ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην χώρα μας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Δ.Σ. του HAPCO κ. Ντίνος Αστράς, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στην διάρκεια της οποίας παρουσιάσθηκαν η αποστολή και το πλάνο δράσεων της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθήνας (ΕΤΟΑΑ) αλλά και του Athens Convention Bureau, του Δήμου Αθηναίων.
 
O χαιρετισμός του Προέδρου Δ.Σ. του HAPCO έχει ως εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση τους να απευθύνω χαιρετισμό στην σημερινή παρουσίαση, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον τουρισμό της Αθήνας και τον συνεδριακό τομέα ειδικότερα.
 
Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων για ουσιαστική συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας,  μέσα από τη σύσταση της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών, αποτελεί ευχάριστη είδηση για όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε στον τουρισμό και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη μέρα. Η αποτελεσματική ενίσχυση του τουρισμού της Αθήνας μέσα από εξειδικευμένες και ευέλικτες δομές είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση και η ανταπόκριση του Δήμου Αθηναίων σε αυτή την αναγκαιότητα μας γεμίζει με ικανοποίηση και αισιοδοξία.
 
Ιδιαίτερα τα μέλη του HAPCO, έχουν έναν ακόμη λόγο να αισθάνονται αισιόδοξοι αφού στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΤΟΑΑ λειτουργεί επισήμως και το Athens Convention Bureau, μια δομή απαραίτητη για την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού της Αθήνας, γεγονός το οποίο αποτελούσε πάγιο  αίτημα του κλάδου επί σειρά ετών. Ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί κεφάλαιο για την ευρύτερη οικονομία της πόλης και της χώρας, αφού η μέση δαπάνη που προκύπτει από τον σύνεδρο-επισκέπτη είναι τουλάχιστον 7 φορές μεγαλύτερη, κατά μέσον ορο,  από εκείνη του απλού τουρίστα. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών φορέων, ο συνεδριακός τουρισμός εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτικός, συγκριτικά με τον τουρισμό αναψυχής, σε μια εποχή δύσκολων οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Ειδικότερα η Αθήνα, ως ναυαρχίδα του Ελληνικού συνεδριακού τουρισμού, συγκεντρώνει πάνω από το 50% της συνεδριακής δραστηριότητας της χώρας και είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια μέσα στους 25 κορυφαίους συνεδριακούς προορισμούς παγκοσμίως. Ο ρόλος λοιπόν της Αθήνας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ευρύτερη ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα και ως εκ τούτου, πρωτοβουλίες όπως αυτή του Δήμου Αθηναίων θα πρέπει να υποστηρίζονται άμεσα και ουσιαστικά τόσο από τον Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
 
Ο HAPCO, ως επίσημος φορέας εκπροσώπησης του συνεδριακού τουρισμού σε πανελλαδικό επίπεδο, χαιρετίζει όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Πολιτεία και η τοπική Αυτοδιοίκηση και σκοπεύει να συμβάλει τα μέγιστα στην υποστήριξη τους καθώς επίσης και να συνεργαστεί μαζί τους σε όλα τα επίπεδα. Το έργο άλλωστε που έχουμε επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια, βοήθησε στην ανάδειξη και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου, στην προώθηση του συνεδριακού προϊόντος της Ελλάδας και στη βελτίωση των υπηρεσιών από τα μέλη μας και αποτελεί την καλύτερη δυνατή εγγύηση για τις προθέσεις μας αλλά και για τις δυνατότητες μας. Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στον Δήμο Αθηναίων και στην Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών καθώς και στο Athens Convention Bureau, το οποίο και μας αφορά άμεσα».
   
Ο Δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού για την πόλη της Αθήνας και την ισχυρή βούληση του Δήμου Αθηναίων να συμβάλει ουσιαστικά για την περαιτέρω ενίσχυση του, ενώ παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο νέο πρόσωπο της Αθήνας και στη σύνδεση του τουρισμού με την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης.
 
«Η σύσταση της Εταιρείας Τουριστικής & Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών σηματοδοτεί και επισήμως πλέον την ισχυρή παρουσία του Δήμου Αθηναίων στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης της Αθήνας και αποδεικνύει την ισχυρή βούληση της Δημοτικής Αρχής για ουσιαστική συμβολή στην προώθηση της πόλης στη διεθνή τουριστική αγορά», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΟΑΑ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, επεσήμανε τη σημασία του τουρισμού για την οικονομία της πόλης, αναφέρθηκε στον σκοπό της Εταιρείας ως επίσημου τουριστικού φορέα της Αθήνας, παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων και ενεργειών που έχει εκπονηθεί από τα στελέχη της και υλοποιείται με συνέπεια και επιτυχία και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί στο βραχύ χρονικό διάστημα λειτουργίας της. Όπως ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας «η ΕΤΟΑΑ σχεδίασε και προωθεί την επικοινωνιακή ταυτότητα της Αθήνας υπό τον τίτλο "breathtaking Athens" την οποία στηρίζει μέσα από μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τοποθετεί την τουριστική Αθήνα στον παγκόσμιο ηλεκτρονικό "χάρτη" αναρτώντας δύο επίσημους δικτυακούς τόπους οι οποίοι θα αποτελούν και την αιχμή μίας δυναμικής και διαδραστικής επικοινωνιακής στρατηγικής: το www.breathtakingathens.com που απευθύνεται στο ευρύ κοινό επισκεπτών και δυνητικών επισκεπτών και το www.athensconventionbureau.gr που απευθύνεται στην αγορά επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού.
  • Σύστησε και λειτουργεί το Γραφείο Συνεδρίων Αθήνας (Athens Convention Bureau-ACB), το οποίο από τον περασμένο Απρίλιο προωθεί και προβάλει την Αθήνα στην απαιτητική διεθνή αγορά συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων και εξυπηρετεί κάθε ξένο φορέα ή επιχείρηση που ενδιαφέρεται να διοργανώσει συνέδρια ή εκδηλώσεις στην πόλη. Η λειτουργία του ACB ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα του τουριστικού κλάδου της Αθήνας και η δραστηριότητά του αποφέρει ήδη τα πρώτα απτά αποτελέσματα καθώς και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Ηρακλής Βάλβης, Ο πρόεδρος της ΕΤΟΑΑ κ. Αθανάσιος Σπυράκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής κ. Γ. Τσακίρης, και ο Πρόεδρος του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής.