ΝΕΑ

   

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την ποιότητα των επίσημων στατιστικών

05/06/2012


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την ποιότητα των επίσημων στατιστικών

Το «Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ποιότητα των Επίσημων Στατιστικών Q2012», με διοργανωτές την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), πραγματοποιήθηκε από 30 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2012, στο Μέγαρο Αθηνών. Την παραμονή του συνεδρίου, στις 29 Μαΐου, διενεργήθηκαν 5 παράλληλα εκπαιδευτικά σεμινάρια, με στατιστική θεματολογία, από ειδικούς στα θέματα αυτά εκπαιδευτές.
 
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat, κ. Walter Radermacher, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές και συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες της Eurostat και του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος για την προώθηση θεμάτων που σχετίζονται με την ποιότητα των Ευρωπαϊκών Στατιστικών. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Ανδρέας Γεωργίου, αναφέρθηκε στις αναγκαίες συνθήκες για την παραγωγή στατιστικών στοιχείων υψηλής ποιότητας.
 
Τρεις, διακεκριμένοι στο στατιστικό χώρο, ομιλητές –ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB), κ. Thomas Wieser, η Πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τσεχίας, κ. Iva Ritschelova και ο κ. Svein Nordbotten, καθηγητής του Πανεπιστημιίου του Μπέργκεν της Νορβηγίας– πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους (ως keynote speakers) τις ημέρες του Συνεδρίου.
 
Στις εργασίες του συνεδρίου μετείχαν 389 στατιστικοί από 58 χώρες και παρουσιάστηκαν 129 υψηλού επιπέδου εργασίες σε 37 συνεδρίες (sessions), καθώς και 19 poster papers.
 
Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ποιότητα των επίσημων στατιστικών. Στη συζήτηση προήδρευσε ο κ. Daniel Defays, Διευθυντής στη Eurostat και έλαβαν μέρος ο Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστρίας και Πρόεδρος του Partnership Group του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, κ. Konrad Pesendorfer, ο Γενικός Διευθυντής Στατιστικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Aurel Schubert, το μέλος της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (ESAC), κ. Ineke Stoop, ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και ο κ. Marcus Bensasson οικονομικός δημοσιογράφος του Bloomberg News. Η ΕΛΣΤΑΤ εκφράζει την ικανοποίησή της για την επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου που εισέπραξε μέσα από τα πολλά σχόλια των συμμετεχόντων για το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των επιστημονικών συνδρομών σε αυτό το συνέδριο αλλά και για την ελληνική φιλοξενία και καλή οργάνωση του συνεδρίου.
 
Η ΕΛΣΤΑΤ ήταν επίσης αποδέκτης πολλαπλών σημαντικών αναγνωρίσεων από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών και ευρωπαϊκών Στατιστικών Υπηρεσιών, για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα τα δυο τελευταία χρόνια στο χώρο της ποιότητας και της αξιοπιστίας των στατιστικών της στοιχείων και για την ισοτιμία των ελληνικών στατιστικών με τις άλλες ευρωπαϊκές με την πλήρη αποδοχή τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Τέλος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Eurostat, το συνέδριο Q2012 για την ποιότητα των επίσημων στατιστικών είναι ενδεικτικό της πλήρους επανένταξης της ΕΛΣΤΑΤ και των ελληνικών στατιστικών στην ευρωπαϊκή στατιστική οικογένεια.
 
Όλο το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό και οι επιστημονικές εργασίες του Συνεδρίου αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.Q2012.gr
 
Την όλη οργάνωση και γραμματειακή υποστήριξη του Συνεδρίου ανέλαβε με επιτυχία για λογαριασμό της ΕΛΣΤΑΤ η συνεδριακή εταιρία AFEA Travel & Congress Services.