ΝΕΑ

   

Στην Αθήνα το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

28/06/2012


Στην Αθήνα το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Την κορυφαία εκδήλωση στο χώρο των φιλοσοφικών επιστημών, το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, φιλοξενεί η Αθήνα από τις 4 έως τις 10 Αυγούστου 2013 στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Τα  Παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας οργανώνονται κάθε πέντε χρόνια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) σε συνεργασία με μία από τις εταιρείες που είναι μέλη της. Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, διοργανώνεται από την Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτείται  από την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία.    

Αρκετοί και πολλαπλοί είναι οι στόχοι του Συνεδρίου, το οποίο επιδιώκει:
- Να διερευνήσει τις φιλοσοφικές παραδόσεις των διαφόρων περιοχών του κόσμου και να προβεί σε αναμεταξύ τους αναφορικά με τις διαφορετικές και ποικίλες συμβολές τους και τις τυχόν  αλληλεπιδράσεις τους.
- Να αναστοχαστεί και να υποβάλει σε κριτική εξέταση την αντίληψη για την αποστολή, το έργο και τους σκοπούς  της φιλοσοφίας στο σύγχρονο κόσμο
- Να τονίσει τη σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού στο δημόσιο λόγο για τα παγκόσμια ζητήματα.

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω της διεξαγωγής του στην Ελλάδα, τη γενέτειρα χώρα πολλών και σπουδαίων φιλοσόφων της αρχαιότητας και συγκεκριμένα στην Αθήνα, η οποία λόγω της πολιτιστικής ιστορίας της και της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί τον ιδεώδη τόπο για γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε φιλοσόφους και φιλοσοφούντες, ακαδημαϊκούς δασκάλους και μη, από όλο τον κόσμο.

Το κύριο θέμα του Συνεδρίου «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής», με την έμφαση που δίνει και στη θεωρία και στην πράξη, ανακαλεί στη μνήμη τη διακήρυξη του Σωκράτη «ο ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπων».

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας του 2013 καλεί σε συζήτηση για τη φύση, το ρόλο και τις ευθύνες της φιλοσοφίας και των φιλοσόφων σήμερα. Δεσμεύεται να επιστήσει την προσοχή του στα προβλήματα, στις συγκρούσεις, στις ανισότητες και στις αδικίες, που συνδέονται με την ανάπτυξη ενός πλανητικού πολιτισμού, που είναι συγχρόνως πολύμορφος και τεχνο-επιστημονικός.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου δομείται σύμφωνα με την παράδοση των Παγκοσμίων Συνεδρίων Φιλοσοφίας και αποτελείται από:
- Τέσσερις Ολομέλειες
- Επτά Συμπόσια
- Τέσσερις Φιλοσοφικές Συναντήσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν σε μέρη συνδεδεμένα με την πολιτισμική κληρονομιά της Αθήνας (Πνύκα, Ακαδημία Πλάτωνος, Αγ. Φωτεινή Ιλισού, Λύκειο Αριστοτέλη)
- Επιχορηγούμενες Διαλέξεις
- Στρογγυλές τράπεζες
- Συνεδρίες Εταιρειών μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών
- Συνεδρίες για Φοιτητές (Student Sessions)
- Συνεδρίες Ελεύθερων Ανακοινώσεων
- Συνεδρίες Αναρτημένων Ανακοινώσεων (Poster Sessions)

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 2.500 σύνεδροι από όλο τον κόσμο.

 

Περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: www.wcp2013.gr, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο του 2012.

Την όλη οργάνωση του συνεδρίου έχει αναλάβει η Κοινοπραξία AFEA Travel & Congress Services & the Hub Events.